Cine a ”tras” primele fotografii din istorie și când s-a făcut întâiul selfie?

Cine a ”tras” primele fotografii din istorie și când s-a făcut întâiul selfie?

Primele fotografii din istorie aparțin fizicianului Joseph Nicéphore Niépce(1765-1833) și artistului plastic Louis Jacques Mande Daguerre (1787- 1851), care au perfecţionat procedeul de captare a imaginilor din exterior pe un suport solid. Iată primele fotografii din istorie, dar și cine a fost părintele”selfie”-ului.

Nicéphore Niépce și  Louis Daguerre​ sunt inventatorii ”dagherotipiei”, prima tehnică fotografică reușită. Niépce aprodus prima imagine fotografică în cameră obscură folosind asfalt pe plăcuțe de cupru tratate cu ulei de levănțică, procedeu ce impunea expuneri îndelungate.

Deși au mai fost și alții care au experimentat captura imaginilor, prima fotografie permanentă a fost realizată de Joseph Nicéphore Niépce în anul 1826. Denumită ”Vedere de la ferreastra din Le Gras„, fotografia a fost făcută de la fereastra fermei sale, din Saint-Loup-de-Varennes, Franța. Expunerea a durat opt ore, iar inventatorul Nicéphore Niépce a realizat-o din necesitatea de a înlocui desenul. A început cercetările în anul 1814 când a fost chemat în armată. În anul 1829, acesta a încehiat un parteneriat cu Louis Daguerre, cel care a rămas în istorie drept părintele fotografiei, datorită invenției sale numită ”daghereotipie”.

Fotografiile realizate în 1838 necesitau mult timp de expunere, asta înseamnă că tot ceea ce mișca nu putea apărea în imagine. Imaginea, realizată din Place de la République, de către Daguerre, inventatorul dagherotipiei, prima tehnică fotografică inventat de Daguerre, împreună cu Joseph Nicéphore Niépce. 

În tehnica dagherotipiei, imaginea este formată într-un amalgam de mercur şi argint, pe suprafaţa unei plăci care arată ca o oglindă. Fotografia este extrem de sensibilă, puntând fi ștearsă cu degetul. Mai mult, aceasta oxidează dacă este expusă la aer, motiv pentru care era montată în carcase ermetice sau în rame acoperite cu sticlă.

Războiul Crimeii a atras atenția întregii Europe între anii 1853 – 1856, astfel că Prințul Albert de Saxonia și Ducele de Newcastle i-au cerut fotografului Roger Fenton să meargă și să documenteze faptele. Rezultatul a constat în primele fotografii realizate în zone de război. Acesta a fost acuzat ulterior că a manipulat multe dintre imagini.

Pe 24 octombrie 1946, Statele Unite au lansat o rachetă suborbitală V-2 de la White Sands, echipată cu o cameră ce realiza câte o fotografie la fiecare secundă și jumătate în timpul călătoriei.

Ziua Mondială a fotografiei este sărbătorită din 2009, la data de 19 august. Inițiativa i-a aparținut australianului Korske Ara, un tânăr pasionat de arta fotografică.

În 2016, Ziua Internațională a Fotografiei a atins o audienţă globală de 500 de milioane de oameni din întreaga lume, inspirând fotografi din întreaga lume să-şi împărtăşească poveştile

About The Author

Catalin Oprisan

No Comments

Leave a Reply

”Puterea dragostei” – povestea primului film 3D din istorie, realizat în 1922!!!

CLIENTI

Banner Audienta

CLIENTI

CONTACT

Address:

BDUL. 1 Mai 53 Bucuresti
Et 6 Munplast Sectorul 6

Program

Luni – Vineri: 09:00 – 18:00
Sambata: 10:00 – 14:00